Niedobory w diecie Polaków i zagrożenia z tego wynikające.

Przez słabą jakość żywności niedobory witamin, minerałów i mikroelementów są powszechne w krajach wysokorozwiniętych.

Jakie występują najczęściej niedobory w Polsce?

Jakie to ma znacznie dla ogólnego zdrowia?

Czy to ma wpływ na płodność?

O tym dzisiejszym wpisie, do którego lektury serdecznie zapraszam.

 

Garść statystyk:

  1. 96,7 % osób przygotowujących się do ciąży ma poziomy wit D mniej niż 30 ng/ml.

  2. 90 % + tyle statystycznie osób w Polsce ma niedobory kwasów omega-3.

  3. 77% obszaru Polski ma gleby bardzo ubogie w selen.

  4. 60 % ludzi w Polsce szacunkowo ma niedobory magnezu.

  5. 634 mg/ dzień tyle wynosie średnie spożycie wapnia w diecie kobiet z PCOS

  6. 30 % populacji osób na świecie ma niedobory żelaza.

  7. 19 % o tyle spada ryzyko poronień w przypadku regularnego spożywania czekolady.

 

Statystyki statystykami, ale jakie ma to przełożenie na praktyczną sferę zdrowia i reprodukcji?

1) Poziomy wit D:

  • 34 ng/ml -> niezbędne do działania wychwytu wapnia w jelitach (w punkcie 4, dlaczego jest to tak ważne).

  • 40 ng/ ml -> regulacja receptorów insuliny i glukozy, brak takich poziomów – trudno o skuteczną walkę z insulinoopornością.

  • 50-80 ng/ml -> optymalne wartości pod kątem działania śluzówkowego układu odpornościowego (największych wskaźnik prewencji poronień)

  • Wzrost o każdy 1 ng/ ml (Oksan S i wsp 2021) dawał aż o 7 % większy wskaźnik uzyskania ciąży w danym cyklu.

  • Wskaźnik uzyskanych ciąż przy przypadku IVF był zdecydowanie wyższy w grupie o wyższych poziomach 25 OHD3 niezależnie od innych czynników.

 

2) Wyższe spożycie omega-3 związane jest z:

  • Lepszą jakością komórek jajowych (efekt szczególnie widoczny u kobiet po 40 r.życia)

  • Opóźnione procesy starzenia się jajników

  • Niższy poziom stanu zapalnego

  • Mniejsze dolegliwości bólowe, jakość życia u kobiet z endometriozą III i IV stopnia

  • Lepsza jakość nasienia u mężczyzn, większa ruchliwość plemników, mniejszy poziom fragmentacji % DNA nasienia

  • Wyższe wskaźniki implantacji

 

3) Selen, tak bardzo niedoceniany mikroelement...

  • Niedobory selenu są istotnie wyższe w grupie kobiet z poronieniami nawykowymi.

  • 200 mcg selenu/ 3 msc suplementacji spowodowało bardzo istotne obniżenie przeciwciał antyTPO, antyTG.

  • U kobiet, które suplementowały 200 mcg selenu w trakcie ciąży dwukrotnie zmniejszało się ryzyko wystąpienia poporodowego zapalenia tarczycy Hashimoto.

 

4) Magnez – czy naprawdę tak częsty niedobór?

  • Tylko 1 % magnezu zawarte jest w ludzkiej krwi, dlatego badania magnezu w surowicy jest słabo miarodajne.

  • Jest kluczowym minerałem do regulacji poziomów glukozy i insuliny.

  • Poprawia wchłanianie witaminy D

  • Zmniejsza objawy zespołu przedmiesiączkowego (PMS)

  • W odpowiedniej formie poprawia jakość snu, może podnosić poziom energii.

/uploads/2022/06/orzechy-220612130610.png

5) Wapń.. a PCOS

  • Odpowiednie spożycie wapnia niezbędne jest do dojrzewania pęcherzyków.

  • Brak odpowiedniej podaży wapnia lub niedobór wit D3 = brak możliwości, żeby dany pęcherzyk stał się pęcherzykiem dominującym.

  • W przypadku zaburzeń miesiączkowania wapń jest kluczowy do prawidłowego działania cyklu miesięcznego.

 

6) Niedobór żelaza to statystycznie aż 30 %, a może... tylko?

  • Niedobór żelaza to brak energii, żelazo jest kluczowym składnikiem do działania mitochondriów.

  • Zdrowie embrionów zależne od funkcji mitochondriów..

  • Mitochondria to „fabryki energetyczne” w naszym organizmie.

  • Owulacja, implantacja i zapłodnienie to bardzo energochłonne procesy.

  • Integralność mitochondrialnego DNA jest ściśle skorelowana z jakością jajek i żywotnością zarodków.

  • Żadna inna komórka nie ma tyle mitochondriów niż oocyt *od 100 do 600 tys/ komórkę (May-Panloup i wsp., 2007).

  • Niedobór żelaz w postaci niedoborów ferrytyny.

 

7) Czekolada, która wspiera płodność brzmi dobrze ?

/uploads/2022/06/czekolada-220612130448.png

Spożywanie czekolady codziennie lub przez większość dni wiązało się ze zmniejszonym prawdopodobieństwem poronienia nawet o 19 %(!!). Teobromina oraz zwłaszcza fenylotylamina zawarta w kakao wpływa na wzrost stężenia endorfin i serotoniny, dając uczucie relaksacji oraz redukcji stresu, który działa proporonnie. Kakao jest wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy — obecne w nim: flawanole, procyjanidyny, kwas p-kumarowy, epikatechina, katechina — wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przede wszystkim antyoksydacyjne i antyapoptyczne, przez co działa propłodnościowo.

 

Niedobory niektórych witamin, minerałów czy mikroelementów są powszechne wśród Polek i Polaków, są bardzo często niezwykle istotnym aspektem całej układanki mającej doprowadzić do zdrowia. Jest cały ogrom danych naukowych pokazujących jak dobra, celowana suplementacja witaminowo i mineralną może wspomóc proces dojścia do zdrowia, wspierać płodność, a nawet wykazywać działanie przeciw poronne. Warto zawsze zacząć od przeprowadzenia wnikliwego wywiadu, zrobienia dobrej diagnostyki, bo dobrze dobrana suplementacja może bardzo pomóc, a źle – bardzo zaszkodzić, dlatego warto nie robić tego w ciemno.

 

 

Autor: Marcin Ostaszewski 

Marcin

Psychodietetyk i student Functional Medicine University w USA. Zajmuje się problemami z płodnością, układu pokarmowego, hormonalnego, dietą w chorobach autoimmunologicznych. W pracy stawia na indywidualne i kompleksowe podejście do zdrowia. Pracuje w klinice leczenia niepłodności Kriobank w Białymstoku. Wspomaga pacjentów w leczeniu i spełnianiu ich marzeń o byciu rodzicami.

 

 

Źródła:

1. Mirzakhani H, Litonjua AA, McElrath TF, O'Connor G, Lee-Parritz A, Iverson R, Macones G,

Strunk RC, Bacharier LB, Zeiger R, Hollis BW, Handy DE, Sharma A, Laranjo N, Carey V, Qiu

W, Santolini M, Liu S, Chhabra D, Enquobahrie DA, Williams MA, Loscalzo J, Weiss ST. Early

pregnancy vitamin D status and risk of preeclampsia. J Clin Invest. 2016;126:4702–15.

2. Holick MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med. 2007;357:266–81.

3. Bizzaro G, Shoenfeld Y. Vitamin D and autoimmune thyroid diseases: facts and unresolved

questions. Immunol Res. 2015;61:46–52.

4. El-Fakhri N, McDevitt H, Shaikh MG, Halsey C, Ahmed SF. Vitamin D and its effects on

glucose homeostasis, cardiovascular function and immune function. Horm Res Paediatr.

2014;81:363–78.

5. https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(18)30586-8/fulltext

6. https://uphealthpharma.pl/aktualnosci/kwasy-omega-3

7. http://informahealthcare.com/doi/pdf/10.1080/01443610120113373

8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17696828

9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17284630

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4161081/

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12663588/

12. Risk factors for first trimester miscarriage—results from a UK-population-based case–control study